Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

När goda krafter samverkar

Klockaretorpet i Norrköping lämnar listan över utsatta områden.
För drygt fem år sedan hamnade Klockaretorpet på den nationella listan över ”utsatta områden”. Då uppfattade många Klockaretorpet som ett område med hög social oro, ett utanförskap orsakat av en stor tillströmning av nya hyresgäster som en effekt av den stora flyktingvåg som drabbade hela Europa 2015-2016 och samhällets oförmåga att möta den typ av utmaningar. Idag, den 14 oktober 2021, efter drygt fem år av arbete där de goda krafterna hos Hyresbostäder, Svenska Kyrkan, idrottsrörelsen, föreningslivet, Polis och kommun med många flera samverkat på en mängd områden har Polisen kungjort att Klockaretorpet inte längre platsar på listan över ”utsatta områden” över huvud taget. De boende själva har dessutom i de senaste årens trygghetsmätningar som Hyresbostäder gjort bekräftat den uppfattningen, och detta är den slutliga bekräftelsen.

Vad är det då som bidragit till denna goda utveckling?
Vi ställer frågan till Peter Mildén, Distriktschef på Hyresbostäder och Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder;

- Ett viktigt forum har varit EST. Det står för effektiv samverkan för trygghet och är ett gemensamt initiativ där Hyresbostäder och framför allt Polis samverkat och en arbetsmetod som har som princip att de goda krafterna kan vinna över de onda. T ex genom att gå in och utföra konkreta, fysiska förändringar som t ex att skapa öppna miljöer, arbeta med belysning, säkerställa att den verksamhet som bedrivs är öppen och främjar möten och dialog. Men också att vara närvarande med engagerade medarbetare dagtid och trygghetsbevakning kvällar/nätter, säger Peter Mildén.

- Jag vill också lyfta de plattformar vi skapat tillsammans med bl a idrottsrörelsen föreningslivet, kommunen och Svenska Kyrkan. Genom initiativ som Idrottens hus, Kunskapens Hus, Fritidsbanken och Föreningarnas hus har vi dels skapat en helt ny centrummiljö där människor kan mötas, vilket ökar förståelse och trygghet. Men också platser där man kunnat utveckla sina talanger, få läxhjälp, eller bara tillbringa en stund utan att behöva varken känna krav på prestation eller på att ha en viss attityd. Genom att erbjuda alternativ till gängmiljöer eller missnöje kommer de goda krafterna, de goda initiativen att vara starkare och tryggare än de mer destruktiva, säger Tomas Lindquist.

    Det är såklart ett mycket glädjande besked och ett kvitto på det hårda, ibland kostsamma och uthålliga arbete som så många engagerat sig i de senaste år. Men framför allt är det ett riktigt bra kvitto på det som många boende i Klockaretorpet själva gett uttryck för – detta är ett tryggt och bra bostadsområde.

    För mer information, kontakta Tomas Lindquist, Hyresbostäder på 011-21 09 28.

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Hyresbostäder är det kommunägda bostadsföretaget i Norrköping. Koncernen äger och förvaltar ca 10 000 lägenheter, varav ca 800 är studentbostäder som ägs och förvaltas av dotterbolaget Studentbo. Utbudet av bostäder är varierat, från lägenheter i sekelskifteshus till det senaste inom nyproduktion. Hyresbostäder vill vara det mest attraktiva bostadsföretaget i Norrköping. Bolaget planerar att bygga ytterligare 1 000 bostäder fram till 2023.

    Kontakter

    Lars Löfgren

    Lars Löfgren

    Presskontakt Marknadschef 011-21 15 95