Gå direkt till innehåll
Bokunsulent Robert Hugoh står utanför en av Hyresbostäders fastigheter i Norrköping
Bokunsulent Robert Hugoh står utanför en av Hyresbostäders fastigheter i Norrköping

Nyhet -

Tryggheten ökar när olovlig andrahandsuthyrning minskar

Alla ska kunna känna sig trygga där de bor. Så låter en av paragraferna i Norrköpingskontraktet som är Hyresbostäders deal med hela Norrköping. Robert Hugoh jobbar som en av fyra bokonsulenter på Hyresbostäder i Norrköping. Han fokuserar på trygghetsskapande åtgärder och att få bort olovlig andrahandsuthyrning.

- Olovlig andrahandsuthyrning trodde vi länge bara var något som fanns i Stockholm men i och med den            bostadsbrist som finns i hela landet har även Norrköping drabbats, säger han.

Ekonomisk vinning, bidragsfusk och skenäktenskap är något som ofta kopplas ihop med olovlig andrahandsuthyrning.

- Det är något vi arbetar hårt för och sedan 2018 har vi fått tydligare riktlinjer i folkbokföringslagen som gör  det enklare att påverka de som hyr ut sin lägenhet utan lov från Hyresvärden, säger Robert.

Lagen om folkbokföring bestämmer att de som bor i lägenheten ska vara folkbokförda där. En reglering i hyreslagen 2019 är att olovlig andrahandsuthyrning som har en orimligt hög hyra kan vara brottslig och ge böter och fängelse i upp till två år.

 - Det finns en känsla av otrygghet bland hyresgästerna som bor nära olovlig andrahandsuthyrning eftersom    det blir mycket rörelse i lägenheterna och svårt att koppla ihop vem som bor där. Allmänheten är bra på att  tipsa om de märker att något inte står rätt till. Alla tips är välkomna, berättar Robert.

Robert är ofta ute och gör oannonserade besök och följer upp de tips som kommer in för att se om de som bor i lägenheten är de som är skrivna på adressen. Allt dokumenteras för att samla på sig så mycket bevis som möjligt vid eventuella åtgärder.

Förra året friställde Robert och hans kollegor 55 lägenheter av de cirka 200 misstänkta tipsen om olovlig andrahandsuthyrning som kom in. De som kommer i kläm är de hyresgäster som bor olovligen i lägenheten men målet är inte att kasta ut dom utan att hitta lösningar så att alla kan känna sig trygga

- Självklart går det bra att hyra ut i andra hand om hyresgästen fått lov av hyresvärden. Det kan handla om    studier eller jobb i annan stad, Provboende mellan två partners eller längre sjukdomsvistelse, säger Robert.

Läs mer om Norrköpingskontraktet och Hyresbostäders deal med hela Norrköping

https://norrkopingskontraktet.hyresbostader.se/

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Lars Löfgren

Lars Löfgren

Presskontakt Marknadschef 011-21 15 95