Gå direkt till innehåll
Nu invigs Paviljong i Norrköping

Nyhet -

Nu invigs Paviljong i Norrköping

Den 25 september visas Paviljong vid Portalen i Hageby. Paviljong kommer ur ett gräsrotsinitiativ och är ett stort, skulpturalt och ihopflätat bygge i trä som möts i gränssnittet mellan arkitektur, skulptur och social mötesplats.

Paviljong är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Statens konstråd, Portalen och Norrköpings konstmuseum. År 2016 tog en grupp nyanlända arkitekter och ingenjörer initiativet till ett samarbete tillsammans med Statens konstråd. Bakom initiativet fanns en idé om att stärka mötesplatsen Portalen i Hageby. Gemensamt ritade de och byggde en Paviljong för att skapa en plats där människor från olika delar av Norrköping kunde mötas. Det spanska arkitekturkollektivet Map 13 Barcelona engagerades i processen.

Nu är Paviljong färdig. Det självbärande taket är ett så kallat grid shell, konstruerat av träribbor som böjts med hjälp av fukt. Om dagen reflekterar Paviljong dagsljus och himmel och om natten lyser den som en lykta i mörkret.

Paviljong berör två angelägna frågor. Den sätter ljus på frågor kring hur gräsrotsinitierade byggprojekt kan göras möjliga, och hur asylsökande arkitekters engagemang kan ges konkret inflytande över ett offentligt rum. Den visar också upp ett fantastiskt hantverk och träets inneboende potential – en potential som sällan utnyttjas i dagens byggindustri. Står man under Paviljong ser hela taket ut att röra sig, som ett böljande tyg, säger Joanna Zawieja, arkitekt och ansvarig för konst i stadsutveckling på Statens konstråd.

Paviljong är en del av regeringssatsningen Konst händer som pågick under tre år, 2016–2018, i miljonprogrammet. Statens konstråds uppdrag var att producera exempel på vad offentlig konst kan vara, utveckla metoder för invånarinflytande och att sprida kunskap om satsningens resultat. Paviljong är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Statens konstråd, Portalen, Hyresbostäder och Norrköpings Konstmuseum.

Media är välkommen till pressträff för att titta på Paviljong.

Datum: fredagen den 25 september
Tid: klockan 13.30
Plats: Portalen, Hageby

Medverkande: På plats finns Olle Johansson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, några av Portalens deltagare som jobbade med Paviljong, samt representanter från Statens konstråd, Norrköpings Konstmuseum, Hyresbostäder och arkitektkollektivet Map 13 från Barcelona.

OSA: På grund av rådande pandemi kommer vi att begränsa antalet närvarande till 50 personer, så OSA i tid till Joanna Zawieja, arkitekt, konst i stadsutveckling Statens Konstråd, joanna.zawieja@statenskonstrad.se, 08-440 12 98, senast 24/9.

Kontakt:

Joanna Zawieja Titel: Arkitekt, konst i stadsutveckling, Statens konstråd
Tel: 08-440 12 98

Mattias Åkeson
Titel: Intendent offentlig konst, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: +46 730 782011

Caroline Bielkhammar
Titel: Chef Verksamhetsprojekt, Hyresbostäder
Tel: 011-21 16 37

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Lars Löfgren

Lars Löfgren

Presskontakt Marknadschef 011-21 15 95