Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Övning ger färdighet

Larmet gick. En tankbil med mycket farliga kemikalier har krockat på E22 i höjd med Ringdansen. När Räddningstjänsten skall bärga tankbilen måste hela bostadsområdet evakueras. Så löd utmaningen när Hyresbostäders Krisgrupp sätts in i en mycket realistisk övning. En övning där kommunens krisledning var inblandade och där även Räddningstjänstens perspektiv och Hyresbostäders samverkan med dem belystes.

Hyresbostäders Krisgrupp består av 25 personer som har olika funktioner och uppgifter i företaget till vardags. Vid händelse av en kris, t ex som i övningsolyckan med tankbilen, en brand eller vid andra hotfulla situationer kallas gruppen in. Gruppen samordnar insatser, sköter kommunikationen med Räddningstjänst, kommunens krisledning, media, allmänhet och andra aktörer. Gruppen koordinerar t ex logistik, transporter, tillfälliga bostäder mm. Behoven är många och stora i händelse av kris.

För att vara redo när olyckan inträffar, övar krisgruppen regelbundet. Detta år var scenariot en utrymning av Ringdansen pga en tankbilsolycka. Syftet var att öva just utkallningen av gruppen, start av krisgruppsarbete och samverkan med övriga aktörer.

- Övning ger färdighet. Och ökar tryggheten, är två viktiga slutsatser vi kan dra när vi utvärderar aktiviteten, säger Hyresbostäders säkerhetsansvarig Wilhelm Hardt. Jag är mycket nöjd med arbetet och framför allt är jag glad över att vi är så fokuserade på våra hyresgästers trygghet och skydd i händelse av kris. Det är viktigt för oss. Och naturligtvis hur viktigt som helst för hyresgästerna.

- Samarbetet med Hyresbostäder vid krisövningen imponerar, säger Bertil Wildt-Persson, säkerhetschef på Norrköpings kommun. Beredskapen vid större olyckshändelser och kriser är en central fråga för kommunens krisledningsorganisation. Dessa övningar både stärker vår förmåga och våra möjligheter att tillsammans, och i samverkan med övriga berörda myndigheter, organisationer och företag, ska kunna hantera en större olycka på ett tillfredställande sätt – den dagen olyckan är framme.

Krisövningarna sker regelbundet och har olika scenarion. Verkligheten gör sig också påmind ibland. Så sent som vintern 2013 brann tak och övervåningar ner på ett flerfamiljshus i Hageby. Hyresbostäders krisgrupp fick den gången göra sin första skarpa insats. Och erfarenheterna därifrån har tagits vidare in i framtida arbetet. – Vi är redo, den dagen olyckan skulle inträffa. Däremot hoppas jag aldrig behöva bevisa det, avslutar Willhelm Hardt.

För mer information kontakta:

Wilhelm Hardt, Hyresbostäder på 011- 21 16 34 eller Bertil Wildt-Persson, Norrköpings kommun, på 011-15 11 12.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hyresbostäder är det kommunägda bostadsföretaget i Norrköping. Koncernen äger och förvaltar ca 9 500 lägenheter, varav ca 400 är studentbostäder som ägs och förvaltas av dotterbolaget Studentbo. Utbudet av bostäder är varierat, från lägenheter i sekelskifteshus till det senaste inom nyproduktion. Hyresbostäder vill vara det mest attraktiva bostadsföretaget i Norrköping. Bolaget planerar att bygga ytterligare 1 200 bostäder fram till 2020.

Kontakter

Lars Löfgren

Lars Löfgren

Presskontakt Marknadschef 011-21 15 95