Gå direkt till innehåll
Flytta hemifrån blir lite enklare!

Pressmeddelande -

Flytta hemifrån blir lite enklare!

Bostadsbristen i Norrköping märks på många sätt. Ett sådant är att våra unga vuxna har svårt att hitta och få sin första bostad. Hundratals förhoppningsfulla 18-24 åringar söker en egen bostad varje månad. Det de söker är mindre lägenheter, ofta en 1:a eller en 2:a och som finns i hus av lite äldre modell eftersom dessa har en lägre hyra än i nyproducerade bostäder. Men det är många som söker samma lägenhet och bristen på köpoäng kan då bli ett problem för den som är ung.

Genom att varje månad öronmärka ett antal lediga 1:or och 2:or för de som är i ålder 18-24 år hoppas vi kunna ge fler möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. På ett år tror vi att det kan bli ett 30-tal lägenheter som på detta vis blir exklusiva för unga sökanden. Här söker man på lika villkor, det är fortfarande köpoängen som avgör i slutändan, men det är alltid någon under 24 år som får en bostad.

- För mig personligen är detta en hjärtefråga vi nu har en första lösning på. Att vara ung, vilja prova sina vingar och skaffa sig en egen bostad är en rättighet och viktigt för ens framtid. Med en generös uthyrningspolicy som godkänner olika typer av inkomster kommer vi långt, men det räcker inte hela vägen. Bostadsbristen i sig och det faktum att ungdomar inte hunnit samla på sig tillräckligt många köpoäng innebär att vi behöver göra mer, säger Thomas Idenås, ordförande i Hyresbostäder.

- Förutom att under de kommande åren öronmärka och erbjuda mindre lägenheter till de som fyllt max 24 år ska vi också försöka få de som fyllt 16 år att ställa sig i vår bostadskö, fortsätter Thomas. Det kan tyckas tidigt och ganska avlägset att flytta hemifrån vid 16 års ålder, men det är värdefullt att ha köpoängen tillgodo när man sedan fyra-fem år senare vill skaffa sig en egen bostad, avslutar Thomas Idenås.

Fakta

Hyresbostäder har idag runt 30 000 personer i kö. Av dessa är 7 075 i åldern 16-24 år. Av alla som står i kö är ca 8 000 aktiva och sökt bostad den senaste tremånaders perioden och av dessa var 1 696 i åldersspannet 18-24 år. Samma period fick 38 sökande mellan 18-24 år ett eget avtal. Ungdomslägenheterna finns tillgängliga från och med den 1 februari och är sökbara via Hyresbostäders hemsida, hyresbostader.se.

För mer information, kontakta Ordförande Thomas Idenås på 0739-04 45 83 eller Marknadschef Lars Löfgren, på 0730-20 15 95.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hyresbostäder är det kommunägda bostadsföretaget i Norrköping. Koncernen äger och förvaltar ca 9 500 lägenheter, varav ca 400 är studentbostäder som ägs och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder. Utbudet av bostäder är varierat, från lägenheter i sekelskifteshus till det senaste inom nyproduktion. Hyresbostäder vill vara det mest attraktiva bostadsföretaget i Norrköping. Bolaget planerar att bygga ytterligare 1 200 bostäder fram till 2020.

Kontakter

Lars Löfgren

Lars Löfgren

Presskontakt Marknadschef 011-21 15 95