Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nya hyror för år 2016

Hyresförhandlingarna för 2016 års hyror är nu avslutade. Hyran för 2016 höjs med i genomsnitt 1,2 % från och med 1 juli.

Detta innebär att hyran för en så kallad normaltrea på 72 kvadratmeter höjs med cirka 74 kr i månaden. Hyresjusteringen för juli, augusti och september kommer debiteras retroaktivt under månaderna oktober, november och december.

Bakgrunden till Hyresbostäders behov av att justera hyrorna för år 2016 är högre värmekostnader, allmän prisökning och en fortsatt stor satsning på underhåll och energibesparande åtgärder.

Hyresjusteringen kommer ovanligt sent i år beroende på att parterna inte varit överens om hyresnivåerna samt under vilken period den gällt. På helår innebär justeringen en hyreshöjning med 0,6 procent vilket är en lägre nivå än den uppgörelse som Hyresgästföreningen gjort med de privata fastighetsägarna.

Av den anledningen avgjordes förhandlingen i Hyresmarknadskommittén (HMK) där representanter för SABO och Hyresgästföreningen först medlar, och sedan om det inte räcker, anger för parterna vilken nivå och period som gäller.

Hyresbostäder yrkade hösten 2015 på en justering på 1,56 % för 2016. Men utfallet i HMK blev lägre än hyresnivån som gjorts upp med de privata fastighetsägarna.

-Det är olyckligt att en förhandling inte kan lösas av parterna själva och inte minst är det tråkigt att behöva komma med retroaktiva höjningar till hyresgästerna, säger Hyresbostäders förhandlingsledare Jonathan Karlsson.

För ytterligare information kontakta Lars Löfgren, Hyresbostäder på 0730-20 15 95.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Lars Löfgren

Lars Löfgren

Presskontakt Marknadschef 011-21 15 95