Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Hyresbostäder går med i Allmännyttans klimatinitiativ

Hyresbostäder i Norrköping har beslutat att gå med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet i initiativet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent.

Allmännyttans branschorganisation SABO har i dagarna lanserat Allmännyttans klimatinitiativ, som uppmuntrar de allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige att bidra konkret till klimatomställningen.

Över 67 bostadsföretag med sammanlagt 292 824 lägenheter över hela landet har anslutit sig. Nu går även vi med i Klimatinitiativet.

– För oss är detta väldigt naturligt. Klimatet är en angelägen fråga och vi har sedan flera år arbetat hårt med att både minska vår energiförbrukning och på att ställa om till förnyelsebara energikällor. Och att vara helt fossilfria 2030 är definitivt inom räckhåll. Det kan nog till och med gå snabbare än så , säger Gunnar Boquist, vd på Hyresbostäder

– Från styrelsens sida är vi mycket nöjda med hur företaget tar sig an dessa frågor. Och redan i år, 2018, har vi minskat energianvändandet med drygt 20 % jämfört med år 2005, säger Thomas Idenås, styrelseordförande i Hyresbostäder

Klimatinitiativet har två övergripande mål:

  • En fossilfri allmännytta senast år 2030.
  • 30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007). Och på Hyresbostäder har vi sedan tidigare år 2005 som jämförelseår. Vilket vi kommer behålla.

– Att vi inom allmännyttan tar ansvar i klimatfrågan känns både självklart och angeläget. Särskilt efter den här rekordvarma sommaren och budskapet från FN:s klimatpanel om att det krävs stora och snabba utsläppsminskningar för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

– Allmännyttan kan i kraft av både sin storlek och sin förmåga att samverka bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Världen står inför en oerhört stor klimatutmaning, säger Anders Nordstrand.

För mer information om detta kontakta gärna Stefan Källman, Projekt – och Inköpschef på Hyresbostäder, telefonnummer 011-211585

Läs mer om Allmännyttans klimatinitiativ här.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Lars Löfgren

Lars Löfgren

Presskontakt Marknadschef 011-21 15 95